Chocolade Notentaart met cashewnoten en pure chocolade || Tres Bien Groningen

Chocolade-notentaart

met cashewnoten en pure chocolade
22 May 2019

Een krokante bodem, een laag knapperig gekarameliseerde cashewnoten en daaroverheen sublieme romige chocolade-crème! Wie kan daar aan weerstand bieden?

Ingrediënten:

Voor de taartbodem:

  • 200 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 gram kristalsuiker
  • 150 gram koude boter of margarine, in blokjes
  • 2 kleine eierdooiers, losgeklopt

Voor de noten-praliné:

  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten), grofgehakt

Voor de chocoladelaag:

  • 3 dl slagroom
  • 400 gram pure chocolade

Extra nodig:

  • lage taartvorm van +- 24 cm
  • bakpapier
  • steunvulling (bv. oude droge bonen)

Bereidingswijze

Taartbodem:

Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker. Voeg de boter toe en 'snijd' die met 2 messen door het deeg tot de boter fijn verdeeld is. Roer de eidooiers erdoor en kneed het mengsel snel met 1 hand tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat ijskoud water toe als het deeg te droog is. Vorm het deeg tot een bal, rol het in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van 30 cm, bekleed de vorm met het deeg, en prik het regelmatig in met een vork. Bekleed de taartbodem met bakpapier en doe de steunvulling erin. Bak de bodem 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder de steunvulling en bakpapier en zet de taartbodem daarna nog 10 minuten in de oven tot deze lichtbruin en gaar is. Laat de taartbodem op een rooster afkoelen.

Praliné:

Verwarm de suiker op een zacht vuur tot deze gesmolten is. Laat de suiker lichtbruin worden. Pas op dat de suiker niet veerbrand. Roer de stukjes cashew erdoor, de stukjes noot moeten helemaal met karamel bedekt zijn. Schenk het notenmengsel direct op het bakpapier, laat het afkoelen en hard worden. Steek het notenmengsel (praliné) met een pannenkoekmes van het bakpapier en hak of breek het in stukjes.

Chocoladevulling:

Verhit de slagroom en roer van het vuur af de chocolade erdoor. Roer goed tot de chocolade is opgelost. Laat het chocolademengsel iets afkoelen tot het wat dikker wordt.

Taart vullen:

Verdeel de notenpraliné gelijkmatig over de taartbodem. Schenk de chocoladecrème erop en strijk de bovenkant mooi glad met een mes. Laat de taart op een koele plaats opstijven.